scheiding

Je hebt maar één kans om het meteen goed te doen

Een scheiding is het probleem én de verantwoordelijkheid van volwassenen, en zo zou het altijd moeten zijn. Helaas zie ik in mijn werk maar al te vaak dat de kinderen temidden van het conflict van hun ouders staan.

Ouders zijn tijdens een scheiding vaak gefocust op zichzelf en hun eigen belangen. Dat is heel verklaarbaar want wanneer je, door het verlies van de liefde, geconfronteerd wordt met heftige emoties als verdriet en boosheid, is het best heel lastig om de belangen van de kinderen niet uit het oog te verliezen. Ouders gaan daardoor vaak onbedoeld voorbij aan de behoeften van hun kinderen.

Read More
Jongen bij zonsondergang

Komen hechtingsproblemen vaker voor bij kinderen van gescheiden ouders?

Wist je dat kinderen met gescheiden ouders een grotere kans hebben om een onveilige hechtingsstijl te ontwikkelen? Het laatste wat je als ouder wil is dat je kind worstelt met hechtingsproblemen. Aan de andere kant, in een ongezonde relatie blijven kan de gehechtheid van een kind net zo veel in gevaar brengen, als een scheiding.

Als je gaat scheiden en je wil weten hoe dit de hechting van je kinderen negatief kan beïnvloeden en hoe je dat kunt voorkomen, lees dan verder.

Read More
Rouw en scheiding

Rouw en scheiding. Wat je moet weten over de verschillende fases

Rouw is universeel. Iedereen wordt op een bepaald moment in het leven geconfronteerd met groot verdriet en dus rouw. Bijvoorbeeld door de dood van een geliefde, het verlies van een baan, het einde van een relatie of iets anders dat het leven zoals je dat kent verandert.

Rouw is heel persoonlijk. Het is een proces dat niet in één rechte lijn verloopt. Ook de duur van het rouwproces is voor iedereen anders. En er is geen protocol voor. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Mensen huilen, worden boos, trekken zich terug, of voelen een enorme leegte in hun leven. Geen van deze dingen is raar of fout. Iedereen rouwt anders, maar er zijn wel enkele overeenkomsten. Zo lijkt het dat iedereen die rouwt in mindere of in meerdere mate door de verschillende fases van het rouwproces en de gevoelens die bij die fases horen heen te gaan.

Read More
scheiding

6 tips voor co-ouderschap die werken

Een scheiding kan voor alle betrokken partijen erg pittig zijn, vooral voor kinderen. Gescheiden ouders moeten – vanwege co-ouderschap – blijven communiceren voor en over hun kinderen. En hoewel het best een uitdaging kan zijn om een neutrale relatie met een ex-partner te hebben, is het belangrijk om negatieve gevoelens die je richting je ex-partner hebt te scheiden van je opvoedingstaken.

Lees hieronder zes tips die je helpen om co-ouderschap effectief vorm te geven.

Read More
Kind rent in zee, scheiden

Scheiden – 20 tips

Als je gaat trouwen, denk je niet echt na over de mogelijkheid van scheiden. We zijn opgegroeid met sprookjes die allemaal eindigen met ‘… en ze leefden nog lang en gelukkig.’ Maar niemand bereidde ons voor op, ‘… en ze groeiden langzaam uit elkaar totdat hun liefde niet langer bestond.’

Ik denk dat het ‘tot de dood ons scheidt’ eeuwen geleden, toen de levensverwachting veel korter was en mensen soms al op 25-jarige leeftijd dood gingen aan scheurbuik, makkelijker was om naar te leven. Maar laten we eens naar de ‘bigger picture’ kijken. Mensen maken in de loop van hun leven van alles mee waardoor ze veranderen. Wat je op 20-jarige leeftijd wilde, is misschien niet wat je op 40-jarige leeftijd wil. En daar is niets mis mee.

Read More
parallel ouderschap, spelende kinderen

Wat is parallel ouderschap? En, een plan dat werkt.

Scheiden is een manier om een toxische, negatieve relatie te beëindigen. Maar, uit elkaar gaan betekent niet altijd dat er niet nog een bepaalde mate van communicatie nodig is. Vooral als je samen kinderen hebt. Parallel ouderschap kan een goed werkende oplossing zijn.

Kinderen hebben een band met beide ouders nodig. Dus zodra de relatie van hun ouders eindigt, is regelmatig contact met beide ouders essentieel.

Read More
scheiden met kinderen, kind op een schommel

Wat is de lastigste leeftijd voor kinderen als hun ouders gaan scheiden?

Scheiden is een heftige gebeurtenis, voor iedereen. Of je nu 32 jaar oud bent of pas 2 als je ouders gaan scheiden. Of je de helft bent van het eens zo gelukkig getrouwde stel of het product van die gelukkige verbintenis, scheiden is niet iets wat je verwacht of plant. En toch, jaarlijks besluiten tienduizenden stellen in Nederland om te scheiden (30.041 echtscheidingen en 2.735 ontbindingen van het geregistreerd partnerschap in 2019). Ouders die samenwonen en gaan scheiden zijn hierin niet meegenomen.

Read More

Omgangsregeling voor peuters

Peuters (twee tot vier jaar) en een omgangsregeling

Waar het voor baby’s belangrijk is zich veilig te hechten, is het voor peuters naast andere ontwikkelingstaken belangrijk zich bewust te worden van de wereld om zich heen.

In het eerste deel van deze serie artikelen schreef ik al dat de vader een belangrijke rol heeft in het proces van het kind om zich op een gezonde manier los te maken uit de symbiotische relatie met de moeder en in de ontwikkeling van autonomie en eigen identiteit.

Read More
Baby in het zand

Omgangsregeling voor baby’s

Baby’s (nul tot twee jaar) en een omgangsregeling

De belangrijkste ontwikkelingstaak voor kinderen van nul tot twee jaar is het zich veilig hechten. De meest essentiële behoefte van een kind in deze fase is het weten dat het kan bouwen op de ouders. Baby’s zijn volledig afhankelijk van hun ouders. De mate waarin ouders (emotioneel) beschikbaar, sensitief en responsief voor hun kinderen zijn, bepaalt voor het kind de mate van zich veilig voelen en zich aan de ouders kunnen hechten. De hechting bepaalt hoe het kind de wereld ervaart en in de toekomst relaties aangaat.

Read More