Kind rent in zee, scheiden

Scheiden – 20 tips

Als je gaat trouwen, denk je niet echt na over de mogelijkheid van scheiden. We zijn opgegroeid met sprookjes die allemaal eindigen met ‘… en ze leefden nog lang en gelukkig.’ Maar niemand bereidde ons voor op, ‘… en ze groeiden langzaam uit elkaar totdat hun liefde niet langer bestond.’

Ik denk dat het ‘tot de dood ons scheidt’ eeuwen geleden, toen de levensverwachting veel korter was en mensen soms al op 25-jarige leeftijd dood gingen aan scheurbuik, makkelijker was om naar te leven. Maar laten we eens naar de ‘bigger picture’ kijken. Mensen maken in de loop van hun leven van alles mee waardoor ze veranderen. Wat je op 20-jarige leeftijd wilde, is misschien niet wat je op 40-jarige leeftijd wil. En daar is niets mis mee.

In deze tijd van bewuster leven en bewuster keuzes maken, hoeft een gezin niet af te brokkelen alleen omdat een huwelijk dat doet. Scheiden kan een proces van samenwerking en respect zijn. Hoe je dat doet? Deze tips kunnen je helpen.

1. Zorg dat het definitief is

Is er nog hoop? Het hangt ook af van de reden van scheiden, maar zorg ervoor dat je er alles aan hebt gedaan om je relatie te redden. Ga naar een therapeut. Doe leuke dingen met je partner en zonder de kinderen. Probeer nieuwe manieren te vinden om verbinding te maken en te communiceren. Er is niets erger dan spijt hebben, en wetende dat je alles hebt gedaan wat je menselijkerwijs kon doen, zal dat voorkomen.

2. Gebruik het woord ‘scheiden’ niet lichtvaardig of als een dreigement

Als je behoefte hebt aan meer aandacht van je partner, en je dreigt met een scheiding zal dat je waarschijnlijk niet brengen wat je wil.

3. Maak je geen zorgen over de gevolgen van scheiden voor je kinderen

Kinderen zijn veerkrachtig en wat ze het meest nodig hebben, is ouders die in harmonie samenwerken. Als kinderen hun ouders zien en horen ruziën, heeft dat zeker een heel negatieve invloed op hen. Ze zijn echt beter af zijn met gescheiden, gelukkige ouders dan met ouders die zich verplicht voelen om bij elkaar te blijven.

4. Vorm een team

Als je de kinderen gaat vertellen dat jullie gaan scheiden, zullen zij verdrietig, bang en boos zijn. Vorm dan samen een eenheid, beantwoord hun vragen samen, laat ze een verenigd front zien en spreek dezelfde kernboodschappen uit. Wees voorbereid, het is waarschijnlijk een van de belangrijkste gesprekken die je ooit met je kinderen zult hebben.

5. Betrek de kinderen

Laat de kinderen helpen met het uitzoeken van spullen voor je nieuwe huis. Laat ze zelf de kleuren van hun kamers bepalen. Laat ze helpen met verhuizen, liefst samen met je ex-partner. De belangrijkste boodschap is: er kan, ondanks de scheiding samenhorigheid zijn. Jullie bouwen samen aan een nieuw leven, en de mening van de kinderen telt.

6. Zet jouw belang opzij

In de toekomst zou elke te nemen beslissing voor de kinderen maar één focus moeten hebben: is dit de beste beslissing voor de kinderen? Zonder verborgen eigen belang. Dat is dan niet relevant.

7. Praat niet slecht over je ex-partner

Zeg nooit iets slechts over de andere ouder tegen je kinderen. Nooit!! Hoe je ook over je ex-partner denkt. Ik kan dit niet genoeg benadrukken.

8. Begin de afwikkeling met het eindresultaat voor ogen

Voor respectvol gedeeld ouderschap moet je samenwerken, dus ben het met elkaar eens dat jullie het over sommige dingen niet eens zullen zijn. Ben het met elkaar eens dat je sommige dingen los zal moeten laten. Ben het met elkaar eens om eerlijk te zijn. Ben het met elkaar eens dat je niet altijd je zin kunt krijgen. Ben het met elkaar eens dat de andere ouder nog lang in je leven zal zijn. Ben het met elkaar eens om elkaar met respect te behandelen. Het opzij zetten van sterke emoties ten gunste van een goede samenwerking zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.

9. Ga naar een scheidingsspecialist

Laat jullie begeleiden door een scheidingsspecialist. Het is de investering meer dan waard. Het is win-win-win. Scheiden met behulp van advocaten is heel stressvol en bedreigend. En dan heb ik nog niet eens over de waanzinnig hoge kosten.

10. Blijf ook plezier maken en genieten

‘When life gives you lemons, make lemonade.’ Wat ik bedoel is, dit is zeker niet de mooiste tijd van je leven, maar niets duurt voor altijd en de zon zal echt weer gaan schijnen.

11. Zorg voor fijne mensen om je heen

Bel je moeder. Bel je vader. Bel je vrienden. Ga vrijwilligerswerk doen. Neem de hond die je altijd al wilde hebben. Ga breien. Wat je ook helpt om deze periode door te komen.

12. Het is geen wedstrijd

Maak geen competitie van wie gewonnen heeft en wie verloren heeft. Niemand wint bij een scheiding. Punt uit.

13. Probeer bij elkaar in de buurt te blijven wonen

Het maakt het voor de kinderen én voor jezelf zoveel makkelijker. Geloof maar dat je het zal waarderen als je kind zijn favoriete knuffel bij je ex-partner heeft laten liggen en je die ’s avonds nog even kan gaan halen in plaats van geen oog dicht te doen ’s nachts.

14. Breng je kinderen niet in een tweestrijd

Bij bepaalde gelegenheden moeten beide ouders aanwezig zijn. Vermijdt, zolang als dat nodig is, om anderen mee te nemen naar die gelegenheden. Een nieuwe partner zal uiteindelijk deel uitmaken van het leven van je kinderen, maar alles op zijn tijd.

15. Wees flexibel

Het leven loopt zoals het loopt en daar is geen blauwdruk voor, laat staan voor gedeeld ouderschap. Maak van dat extra uurtje hier of daar geen groot probleem en wees bereid om dagen van het afgesproken schema te wisselen.

16. Maak dankbaar gebruik van de techniek

Een gedeeld mailadres en digitale agenda voor informatie van school, verjaardagsfeestjes van schoolvriendjes en alles wat de kinderen aangaat, helpt jullie beide om geïnformeerd en georganiseerd te blijven.

17. Laat je kinderen niet uit een koffer leven

Natuurlijk kunnen ze hun favoriete knuffel van het ene huis naar het andere meenemen, maar probeer de essentiële dingen op beide plaatsen bij de hand te hebben. Daardoor minimaliseer je het gevoel van het steeds moeten verhuizen als de kinderen naar hun andere ouder gaan.

18. Vind het verblijfsschema dat voor iedereen werkt

Natuurlijk is het lastig om je kinderen een week lang niet om je heen te hebben. Toch zullen meer wisselmomenten niet de rust en de stabiliteit geven die je kinderen en jijzelf nodig hebben. Besluit samen met je ex-partner wat het beste voor de kinderen is. En evalueer het jaarlijks. Als de kinderen ouder zijn, is de kans groot dat een andere afspraak beter past. Vraag hen dan ook om hun mening.

19. Gebruik de scheiding om je te ontwikkelen

Als een scheiding dan toch kl*te is, kun je er maar beter ook iets positief uit halen. Schrijf bijvoorbeeld op waar je naar op zoek bent in een volgende relatie, en ook wat je niet meer wil. Dit helpt je om een potentiële nieuwe partner in perspectief te plaatsen.

20. Spring niet te snel in het dating-leven

Grote kans dat daten nu heel anders werkt dan in de tijd dat je je ex-partner leerde kennen. Dat betekent dat gaan daten een behoorlijk grote stap is. Dus zorg ervoor dat je er ook echt klaar voor bent en dat je weet wat het daten in deze tijd inhoud.

 

Welke tip zou jij nog aan dit lijstje toevoegen?

Laat het me weten in een reactie op Facebook, Instagram of LinkedIn.

 

Astrid van Eersel, scheidingsspecialist met hart voor kinderen

 

Contact

 

You may also like