Scheiden vraagt om aandacht voor emoties

Als je gaat scheiden gebeurt er veel en gaat er ook nog veel gebeuren. Er lopen twee processen naast elkaar. Het emotionele verwerkingsproces en het zakelijke regelproces. Wat ik vaak zie is dat als het verwerkingsproces niet de aandacht krijgt die het nodig heeft en verdient, er obstakels in het regelproces ontstaan.

Stel, jij hebt de beslissing genomen om te willen scheiden en je hebt jouw aanstaande ex-partner daar kortgeleden van op de hoogte hebt gebracht. Grote kans dat jij al veel verder dan hem* in het verwerkingsproces bent. Jij hebt er al zo lang over nagedacht en misschien ook met vriendinnen over gepraat, je wilt nu het liefst alles zo snel mogelijk geregeld hebben om verder te kunnen met je leven. Alleen, je aanstaande ex-partner is misschien nog wel helemaal onthutst van jouw beslissing.

Je kunt dan natuurlijk dingen denken als: “Nou, als ‘ie dat niet aan heeft zien komen…!”, maar ondanks dat de verschillende fases van een verwerkingsproces voor mannen en vrouwen hetzelfde zijn, de volgorde kan van persoon tot persoon verschillen. Net als de manier waarop iemand door de fases heen gaat.

En, geloof me, als je daar dwars overheen walst, dan kun je er vergif op innemen dat het een heel naar proces met heel veel tegengestelde standpunten wordt. Want wat jouw aanstaande ex-partner nodig heeft is tijd. Tijd om eerst, net als jij, een paar stappen verder te zijn. Als jij hem die tijd en ruimte geeft, dan komen jullie uiteindelijk vanzelf samen op een punt waarop de beslissing om te scheiden gemeenschappelijk kan worden.

Dat dát nou juist zo verdomd lastig is, snap ik. Want ook voor jou is er nog een deel van het proces te doorlopen. Je hebt het besluit dan al wel genomen, je hebt nog nauwelijks een idee hoe je toekomst eruit gaat zien. Wat gaat er bijvoorbeeld met de woning gebeuren? Hoe gaan jullie dat doen met de zorg en kosten voor de kinderen? En zo nog meer grote vraagstukken waarbij je hem toch echt nodig hebt om daar een stuk duidelijkheid in te krijgen. Hoe houd je dus de balans in het zetten van stappen om de scheiding te regelen en je aanstaande ex-partner tijd en ruimte te geven om het allemaal te laten landen?

Een goed opgeleide scheidingsspecialist kan je helpen. Zo’n specialist heeft namelijk oog voor álle processen die bij een scheiding een rol spelen. En nu hoor ik je denken: “Ik kan toch gewoon naar een advocaat gaan?” Het antwoord daarop is volmondig: “Ja, dat kan!” Jij kiest dan een advocaat en je aanstaande ex-partner kiest een andere advocaat. Álle uren die jouw advocaat maakt, betaal jij. En zo ook voor je aanstaande ex-partner. De rol van een advocaat is om zo goed mogelijk voor de belangen van de cliënt op te komen, jouw standpunten worden met hand en tand verdedigt. Dat dit vaak kwaad bloed zet bij jouw aanstaande ex-partner en jullie in een naar gevecht doet belanden, blijkt wel uit de cijfers. Zo’n 16.000 kinderen per jaar hebben ernstige last van de gevolgen van een scheiding en 7.000 scheidingsgevallen per jaar kunnen als vechtscheiding worden aangemerkt.

Geloof me, dat wil je niet! Niet voor jezelf, en belangrijker nog: zeker niet voor je kinderen. En wat het voor hun dan kost, is niet in cijfers uit te drukken. Dus, kies verstandig! En zorg ervoor dat jouw kinderen niet tot die 16.000 behoren omdat de volwassenen in hun leven er een puinhoop van maken.

Mijn rol als scheidingsspecialist is om jullie te begeleiden. Te begeleiden om de scheiding met respect voor elkaar en voor de relatie af te hechten zodat jullie ook na de scheiding als partners in ouderschap samen verder kunnen. En daarnaast met actuele kennis van zaken de scheiding van A tot Z te regelen. De uren die daarvoor rekening gebracht worden, betaal je samen met je aanstaande ex-partner. Dat betekent beduidend minder kosten, en die investering komt vanzelf weer bij je terug.

Wil je meer weten over wat ik voor jullie kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op voor het maken van een gratis kennismakingsgesprek.

* Ik gebruik in dit artikel ‘hem’ en ‘hij’ omdat ‘hem/haar’ en ‘hij/zij’ gewoon niet fijn leest. Overal waar ‘hem’ of ‘hij’ staat, kun je ook ‘haar’ of ‘zij’ lezen.

Mijn naam is Astrid van Eersel. Ik help ouders om hun relatie met respect voor elkaar af te hechten zodat zij ook na de scheiding partners in ouderschap kunnen blijven.

You may also like