Hoe vertellen we het de kinderen?

Scheiden is een ingrijpende en verdrietige gebeurtenis. Voor ouders, maar natuurlijk ook voor jullie kinderen. Je kunt ze emotioneel voorbereiden op de dingen die gaan veranderen. Maar hoe pak je dat aan? En hoe vertel je hun dat jullie gaan scheiden?

Vertel het zo snel mogelijk
Hoe moeilijk het ook is: vertel het de kinderen zo snel mogelijk na de beslissing. Ze hebben tijd nodig om de verdrietige boodschap te verwerken en te wennen aan de nieuwe situatie. Als er weinig tijd zit tussen het bericht dat jullie gaan scheiden en het moment dat een van beiden het huis uit gaat, dan overziet je kind de situatie niet, met mogelijk emotionele problemen tot gevolg.

Kies een goed moment
Kies een rustig moment voor dit gesprek, bijvoorbeeld een zaterdag als de kinderen nergens naartoe hoeven. Zo hebben ze de tijd om het nieuws op zich in te laten werken. Houd dit gesprek niet vlak voor ze gaan slapen, want dan kunnen ze gaan piekeren en zich eenzaam voelen.

Vertel het samen
Vertel de kinderen samen en in alle rust wat er aan de hand is. Probeer daarbij allebei evenveel te zeggen. Zo voelt je kind dat het een gezamenlijk besluit is. Pas je woordkeuze en informatie aan, aan de leeftijd van je kinderen. Let op dat je kind geen partij hoeft te kiezen, ook al wilde een van jullie deze scheiding liever niet. Zijn jullie boos op elkaar? Laat dit niet merken aan je kind, voor hem is een goede relatie met beide ouders van het allergrootste belang.

Niet meer verliefd
Leg uit dat jullie niet meer verliefd zijn op elkaar. Vertel niet dat jullie niet meer van elkaar houden, omdat ze dan misschien denken dat jullie op een dag ook niet meer van hen houden. De exacte reden van de scheiding hoef je niet te vertellen. Vertel de essentie en houd het behapbaar. Geef geen informatie waar je kind niets mee kan. Als jullie zelf nog niet goed weten wat er allemaal gaat veranderen, vertel dit dan ook zo aan je kind.

Geen schuld
Kinderen zoeken de oorzaak van de scheiding vaak bij zichzelf. Benadruk daarom regelmatig dat het absoluut niet zijn schuld is. Leg uit dat hij er niets aan kon of kan doen, en dat het iets is tussen jullie beiden.

 

Mijn naam is Astrid van Eersel. Ik help ouders om hun relatie met respect voor elkaar af te hechten zodat zij ook na de scheiding partners in ouderschap kunnen blijven.

 

Wil je meer weten over wat belangrijk is voor je kinderen? Neem gerust contact met mij op. Behalve het van A tot Z regelen van de scheiding, kun je ook terecht voor vragen over kinderen in een scheidingssituatie. En kijk ook eens op de website van Villa Pinedo, de plek voor kinderen van gescheiden ouders.

You may also like